torstai 29. marraskuuta 2018

TVT4 Netiketti

Mitä blogissa kannattaa julkaista ja mitä ei? 

Internetin käytön kultaisen säännöt, ns. netiketti, on hyvä muistaa kaikessa bloggailussa. Vaikka blogisi on suljettu ja sitä pääsee lukemaan vain ne henkilöt, joille annat lukuoikeuden, on silti syytä punnita huolella, mitä julkaiset.

Yleiset käytössäännöt ja lait ovat bloggaillessakin voimassa. Hyvänä ohjenuorana voi pitää sitä, ettei blogiin (ei omaan eikä toisen) kirjoita mitään sellaista, mitä ei voisi sanoa toiselle kasvokkain. Kohtelias ja asiallinen pitää olla varsinkin silloin, kun antaa toiselle palautetta.


TEHTÄVIÄ:

HUOM! Tämän tehtävän saa tehdä parin kanssa tai yksin! Jos teet parin kanssa, toinen luo ensin yhteisen Google Slides -esityksen, jonka jakaa toiselle. Lopuksi molemmat linkittävät esityksen omaan blogiinsa. 


  1. Mene Google Driveen ja valitse sieltä UUSI > Google Slides (=Googlen pilvipalvelun PowerPoint).
  2. Merkitse otsikoksi Netiketti ja alaotsikoksi tekijöiden nimet
  3. Tee jokaisesta kohdasta oma sivunsa Slides-esitykseen:
    1. dia: Netiketti: 
      1. Esittele, mitä sana netiketti tarkoittaa. Mitä eri puolia siihen kuuluu? Käytä apuna esimerkiksi Mediataitokoulun sarjakuvia.
    2. dia: Sananvapaus Internetissä
      1. Testaa ensin, tiedätkö, mitä internetissä saa sanoa ja mitä ei Ylen Testaa sananvapauden rajoja -testillä. 
      2. Selitä sitten dialla sanat sananvapaus (internetissä), sananvastuu, sensuuri ja itsesensuuri. Jos haluat, voit linkittää jokaiseen myös esimerkkitapauksia. 
    3. dia: Verkkokeskustelut
      1. Vastaa ensin Väestöliiton digipähkinään.
      2. Kerro sitten dialla mielipiteesti siitä, miksi verkkokeskustelut usein riistäytyvät käsistä. Provosointi on osa nykypäivän verkkokeskustelua. Missä menee mielestäsi hyvän maun raja? Mikä saa ihmiset käyttäytymään järjettömästi ja loukkaavasti verkossa? Miksi internetissä on helpompi haukkua toisia tai olla ilkeitä?
    4. dia: Oma blogi oppimispäiväkirjana
      1. Kerro dialla seuraavia asioita:  
        1. Mitä asioita itsestään kannattaa kertoa blogissa ja mitä ei? Miksi kaikkea ei kannata kertoa? (+Etsi halutessasi varoittavia esimerkkejä netistä ja linkitä ne kirjoitukseesi.)
        2. Teidän omien blogien on tarkoitus olla oppimispäiväkirjoja. Miksi niitä pidetään omalla nimellä? Onko sinulla korkeampi kynnys kirjoittaa verkko-oppimispäiväkirjaan kuin paperiseen? Perustele. 
        3. Mitä asioita omasta työssäoppimispaikasta tai työpaikasta voi kirjoittaa blogiinsa, joka on a) suljettu b) avoin? Mitä haittaa siitä voi olla, jos kirjoittaa "vääriä" asioita? (+Etsi halutessasi esimerkkejä tapauksista, joissa verkkoon ei olisi kannattanut kirjoittaa työnantajasta mitä sattuu. Lue myös Petteri Parkkisenniemen kirjoitus liittyen aiheeseen.)
    5. dia: Lisää kuvakaappaus oman blogisi tämän hetken parhaasta kirjoituksesta. (Jos teet tehtävää parin kanssa, lisätkää kuvat molempien blogeista.)
  4. Muokkaa lopuksi esitystäsii niin, että saat siitä mielestäsi hyvännäköisen. Esim. teeman valinta vasemmassa reunassa tekee jo ihmeitä.
Slidesin liittäminen omaan blogiin:
  1. Hanki Slidesistäsi linkki, jonka liität blogiisi:
    1. Klikkaa Slidesin oikeasta yläreunasta JAA > HANKI JAETTAVA LINKKI > Valitse vastaanottajiksi KAIKKI LINKIN VAST. OTT. ja anna heille oikeus KOMMENTOIDA > KOPIO LINKKI.
    1. Mene blogiisi. Tee uusi blogikirjoitus. Otsikoksi TVT4 Netiketti. Tunnisteiksi netiketti, tehtävä, reflektointi, tvt, digiosaaminen
    2. Lisää Slidesisi linkkinä blogitekstiisi. 
    3. Julkaise postauksesi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti