perjantai 30. marraskuuta 2018

TVT5.2 Tiedonhaku Wikipediasta

Kaikki tietävät, että Wikipedia ei ole hyvä ainoa lähde. Silti melkein jokainen tutustuu uusiin asioihin Wikipedian kautta. Wikipedia-artikkelin lähteet ovatkin oivalliset siihen, että niiden avulla saa tietää, mistä aiheesta saa lisätietoa.

TEHTÄVÄ 1:
Miksi Wikipediaa sitten kannattaa välttää? Lue seuraavat artikkelit Wikipedian virheistä (Wikipedian virheet ja kehäviitteet) ja katso myös ruotsinkielinen opetusvideo aiheesta (huom! Yritä ymmärtää niin paljon kuin mahdollista! Liikkuva kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa! > P.S. Källor = lähteet)

TEHTÄVÄ 2:
Lue seuraava PP-esitys, jossa kerrotaan, miten Wikipedia-artikkelin luotettavuutta voi tutkia: Wikipedia-artikkelin tutkiminen

TEHTÄVÄ 3: (HUOM! Tehtävän saa tehdä parin kanssa, mutta tehtävän pitää löytyä molempien blogeista.)

a) Kirjaudu ThigLinkiin:
-Luo itsellesi ilmaiset (basic) tunnukset. Valitse rooliksesi teacher.
-Voit käyttää tunnusten luomisessa esim. koulun sähköpostiosoitetta (etunimi.sukunimi@opiskelija.lhkk.fi).
-Jos ohjelma lähettää varmistuksen sähköpostiisi, tarkista, ettei se ole mennyt roskapostiin.
-HUOM! Jos tunnusten luomisessa (ilmaiseksi) on ongelmia, pyydä opelta varatunnukset TAI tee tehtävä pelkästään ranskalaisilla viivoilla. 

b) Valitse Wikipediasta artikkeli, joka kiinnostaa sinua. Tee siitä ThingLink, jossa arvioit seuraavia asioita: 
  • Tekstin kielen luoma kuva luotettavuudesta: Onko kieli asiallista ja oikeinkirjoitussääntöjen mukaista? Onko artikkeli tynkä?
  • Artikkelin lähteet: Millaisia lähteitä siinä on käytetty? Kotimaisia vai ulkomaisia? Kirjoja, lehtiä, verkkokirjoituksia, tutkimuksia vai jotain muuta? Vaikuttavatko ne luotettavilta?
  • Artikkelista käyty keskustelu: Millaisista asioista on keskusteltu?
  • Artikkelin muokkaushistoria: Kuinka monta eri muokkaajaa artikkelilla on ollut? Millaisia muokkauksia siihen on tehty?
  • Oma arvio artikkelin luotettavuudesta kaiken tämän perusteella.
  • HUOM! Hyödynnä alla olevaa ThingLinkiä apuna ja esimerkkinä.




c) Upota ThingLinkisi blogiisi. 
-Otsikoksi TVT5.2 Tiedonhaku Wikipediasta, tunnisteiksi tvt, digiosaaminen, tiedonhaku, tiedon arviointi, Wikipedia, ThingLink
-Huom! ThingLink tarjoaa jakomuotona automaattisesti upotusta. Saat liitettyä upotuksen blogiisi vasemman yläreunan HTML-muodon kautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti